Färskpressat från läshörnan!

10 May

IMG_1050“DOSAN, Helga Gregorius berättelse”,  Helena Siganders nya roman dök upp i förra veckans postskörd. Boken med det lovande omslaget fick ligga orörd ett par dagar innan den placerades  på nattduksbordet i vederbörlig turordning  och i stilla väntan på att Lars Gustavssons “Den blå cykeln” skulle ge mig en sista nostalgiknuff.

Nu började en annorlunda resa i det förflutna.

Doktor Glas av Hjalmar Bergman, Gregorius och hans i bakgrunden figurerande hustru Helga. Män, män och åter män. Triangeldrama om kärlek och död. Vem har inte tassat efter dessa herrar och försökt förstå. Många författare har tagit upp tråden och skrivit om den litterära händelsen. Men så vitt jag vet har ingen tidigare skildrat händelseförloppet ur Helga Gregorius synvinkel. Inte förrän nu!

I Stockholm har det förra seklet just börjat. Helga är upp över öronen kär i Carl-Evert, en student med moderna åsikter om det mesta, inte minst när det gäller äktenskap. De drömmer om en framtid tillsammans. Carl-Evert vill ingå samvetsäktenskap, men Helga vågar inte ta steget. Tillsammans med sin bästa väninna utforskar de “det erotiska”. Helgas föräldrar går bort, ett faktum som gör henne beroende av en stabil man med status. Pastor Gregorius, änkemannen, står beredd att njuta av hennes ungdom och ge henne den trygghet han anser att en ung kvinna behöver. Kvinnor har ännu ingen rösträtt, deras vilja styrs av makten. Helga har idéer till uppfinningar, som ska göra livet lättare som kvinna, men vem  tar en kvinnas “pladder” på allvar. När Fritz Racke drabbar prästfru Helga faller hon som vax i hans famn. Detta är den passion hon väntat på. Helga tror på Fritz när han målar upp en ljus framtid i Amerika, men livet vill annorlunda. Med Helgas graviditet ställs livet på sin spets…

“Dosan” är ingen vanlig bladvändare, ingen slätstruken nostalgitripp. Tonen i dialogerna får mig att tänka på flera av Strindbergs verk. Författaren har ett utpräglat öga för detaljer, nog så viktigt för att känna doft och smak av en tid som flytt, men som har så mycket gemensamt med livet idag.

Jag unnar alla att ta del av Helga Gregorius berättelse. Beställ boken på http://www.exiliumförlag.se.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: